ALLE OUDEREN NAAR BUITEN

De natuur als groen medicijn

Auteurs: Jasper de Ruiter & Marieke Dijksman

De zon schijnt in je gezicht, de wind waait door je haren, de merel zingt volop en de vlinders fladderen van bloem naar bloem. Hier word je toch vrolijk van? En inmiddels weten we ook: buiten zijn is gezond! Voor lichaam én geest.

Toch komt meer dan een kwart van de ouderen niet meer buiten. Dag in, dag uit verblijven zij binnenshuis. Meer dan de helft van de thuiswonende ouderen komt maar één keer per week buiten. Dat zijn zorgwekkende cijfers. Aan deze trend komt voorlopig ook geen einde, want Nederland vergrijst. Tijd om ouderen te stimuleren en mobiliseren om naar buiten te gaan met dit nieuwe boek: Alle ouderen naar buiten, de natuur als groen medicijn!


 

 

 

 

Een impressie van het boek Alle ouderen naar buiten! zie je in dit filmpje

 

“Zoveel inspirerende ideeën… Lastig samen te vatten. Elke begeleider, professioneel of vrijwillig, zou kennis moeten nemen van het boek Alle ouderen naar buiten. Simpelweg omdat het voor ouderen zo belangrijk is om naar buiten te gaan, de natuur in. Het zal heel veel ouderen goed doen en met hen al wie om hen heen staan. Ik wil haast zeggen: verplichte kosten voor wie actief is met ouderen.” citaat uit een recensie van De Visdief.

Voor wie is dit boek geschreven?

Dit boek bevat handvatten voor ouderen, medewerkers in de ouderenzorg, mantelzorgers, kinderen van ouderen en vrijwilligers om actief naar buiten te gaan. Het stimuleert ouderen om in beweging te komen en de natuur te beleven en te ontdekken. Buiten zijn in de natuur heeft een positieve invloed op de kwaliteit van ons leven. Er is meestal wel een manier te vinden waarop ouderen naar buiten kunnen, ook als ze minder mobiel zijn.

Haal buiten naar binnen
Haal de natuur naar binnen aIs een ouder echt niet meer fysiek in staat is om naar buiten te gaan. En soms laat het weer het niet toe, ook in dat geval halen we de natuur gewoon naar binnen. Veel beschreven activiteiten kunnen prima binnen gedaan worden. Want ook natuurbeleving binnen heeft zijn positieve invloed op de kwaliteit van leven.

Dit vind je in het boek:
– Tips voor activiteiten buiten
– Spel ideeën
– Activiteiten om zintuigen te stimuleren
– Samen de natuur ontdekken, in en om het huis
– De lekkerste gerechten met planten en vruchten uit de natuur
– Tips om de natuur naar binnen te halen

Het boek is geschreven in samenwerking met het IVN
IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. De ideale partner om mee samen te werken.

 

 

 

SPECIFICATIES BOEK:
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Auteurs: Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman
Illustrator: Jasper de Ruiter
ISBN:  9789050116701
Pagina’s: 160
Formaat: 19 x 24 cm
Bindwijze: hardcover