WORKSHOPS

 


Wij bieden verschillende workshops aan:

 1. Benut het schoolplein als klaslokaal
 2. Alle kinderen naar buiten
 3. Alle ouderen naar buiten
 4. Groene dagbesteding zorginstellingen
 5. Op maat gemaakte workshop

 

Workshop ‘Benut het schoolplein als klaslokaal
Voor wie is deze workshop: leerkrachten, begeleiders in de BSO/Kinderopvang
Wist je dat je heel veel lessen, zoals rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie ook gewoon buiten op het schoolplein kunt geven.

Wat houdt de workshop in?
Tijdens deze workshop krijg je inspirerende voorbeelden te zien, van vakgerichte buitenactiviteiten. Heb je een groen schoolplein, dan zijn buitenlessen eigenlijk een must. Helaas worden veel groene schoolpleinen aangelegd, zonder de groene omgeving te integreren in de lessen. Het is juist zo belangrijk dat kinderen veel meer buiten zijn en tijdens de reguliere buitenlessen ook vaardigheden ontwikkelen als zelfvertrouwen, fijne en grove motoriek, samenwerken,   Vaardigheden waar kinderen niet op getoetst worden, maar misschien nog wel belangrijker zijn, dan rekenen en taal.
Met gerichte groepsopdrachten ontdek je ook zelf de mogelijkheden van buitenlessen.
Duur: afhankelijk van de wensen duurt een workshop 2 uur
Heeft u interesse om met uw organisatie een workshop te volgen, neem dan contact met ons op. We bespreken dan de mogelijkheden, locatie en kosten.

Workshop  ‘Alle kinderen naar buiten’
Voor wie is deze workshop: Leerkrachten, begeleiders in de BSO/Kinderopvang, Gastouders, IVN- KNNV-afdelingen en (groot)ouders.
Is het niet geweldig als kinderen onbevangen in bomen klimmen, zonder angst een spin oppakken of met hun zondagse schoenen in de modder spelen? Helaas spelen steeds minder kinderen buiten, maar wij (groot)ouders, leerkrachten, begeleiders in de BSO/Kinderopvang, gastouders en iedereen die met kinderen werkt kunnen het tij keren. Hoe, dat leer je in deze workshop.

Wat houdt de workshop in?
Tijdens de workshop gaan we samen ontdekken waarom het zo belangrijk is dat kinderen buiten in de natuur spelen.
U leert de natuur te bekijken door de ogen van het kind en ervaart hoe kinderen de natuur ontdekken.
De natuur is één grote speelgoedwinkel en speeltuin, samen gaan we winkelen en spelen. Of anders gezegd, we bedenken samen activiteiten die we met kinderen kunnen gaan doen in de natuur, met de mogelijkheden die de natuur ons biedt. Van actief bouwen, het doen van proefjes, tot het gezellig knutselen aan de keukentafel. Het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ wordt gebruikt als inspiratiebron.
Als laatste gaan we brainstormen hoe we kinderen weer naar buiten krijgen, met de kennis die je hebt opgedaan.

Optioneel: Buitenactiviteit; we gaan de natuur in om samen te ontdekken welke activiteiten we met kinderen kunnen doen. Dit vraag een creatieve houding van de deelnemers, om in te kunnen spelen op mogelijkheden die de locatie biedt.
Duur: afhankelijk van de wensen duurt een workshop 2-4 uur
Heeft u interesse om met uw organisatie een workshop te volgen, neem dan contact met ons op. We bespreken dan de mogelijkheden, locatie en kosten.

Workshops ‘Alle ouderen naar buiten’ / ‘De natuur als groene dagbesteding’ /

Voor wie zijn deze workshops: Verzorgers van Zorginstellingen en zorgboerderijen, vrijwilligers, mantelzorgers en familie van ouderen.

Helaas is het naar buiten gaan voor ouderen vaak niet meer vanzelfsprekend. 1 op de 4 ouderen komt zelfs helemaal niet meer buiten. Daarnaast geven verzorgers in verzorgingstehuizen en mantelzorgers aan te weinig tijd te hebben om met ouderen naar buiten te gaan. Terwijl buiten zijn, in de natuur, zo gezond is voor lichaam en geest. Het verlaagt de bloeddruk, zorgt voor minder stress, bevordert de eetlust, houd ouderen in beweging en zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen. Met onze workshops geven we tips en adviezen om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren door ze mee naar buiten te nemen.

Workshops ‘Alle ouderen naar buiten’

Tijdens de workshop:

 • Gaan we dieper in op de natuur als groen medicijn. Wat doet de natuur met ouderen en waarom is het zo belangrijk dat ze meer naar buiten gaan?
 • Geven we tips om goed voorbereid naar buiten te gaan. Naar buiten gaan lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe organiseer je het en tegen welke problemen loop je aan en hoe je dit kunt inbedden in je organisatie
 • Geven we praktische tips voor buitenactiviteiten. Het naar buiten gaan is bij ouderen niet zo van zelfsprekend, maar toch hoeft het niet ingewikkeld of veel tijd te kosten om ouderen naar buiten te nemen. De natuur begint namelijk al bij de voordeur of op het balkon.
 • Optioneel:
 • Gaan we naar buiten om te ontdekken welke activiteiten we met ouderen kunnen doen. Dit vraagt een creatieve houding van de deelnemers, om in te kunnen spelen op mogelijkheden die de locatie biedt.
 • Geven we tips om natuur te gebruiken voor je dagbesteding, maar ook geven we advies hoe je dit kunt organiseren en hoe je dit kunt inbedden in je organisatie.

Het is een interactieve workshop waarbij ruimte is voor eigen inbreng en discussies, met als uiteindelijk doel ‘Alle ouderen naar buiten’.

Workshop ‘De natuur als groene dagbesteding’

Gebruik je dagbesteding om vaker naar buiten te gaan. Er is zoveel te doen en te beleven en als je dat kunt combineren met de buurt, een basisschool om de hoek of de plaatselijke scouting dan geeft dit een extra meerwaarde.

Tijdens deze praktische workshop:

 • We gaan dieper in op het organiseren van een groene dagbesteding.
 • Geven we veel praktische tips voor buitenactiviteiten. Het naar buiten gaan is bij ouderen niet zo van zelfsprekend, maar toch hoeft het niet ingewikkeld of veel tijd te kosten om ouderen naar buiten te nemen. De natuur begint namelijk al bij de voordeur of op het balkon.
 • Gaan we naar buiten om te ontdekken welke activiteiten we met ouderen kunnen doen. Dit vraagt een creatieve houding van de deelnemers, om in te kunnen spelen op mogelijkheden die de locatie biedt.
 • Gaan we inventariseren welke doelgroepen we kunnen betrekken bij de groene dagbesteding.

Het zijn interactieve workshops waarbij ruimte is voor eigen inbreng en discussies, met als uiteindelijk doel ‘Alle ouderen naar buiten’.

 

Duur: afhankelijk van de wensen duurt een workshop 2-4 uur

Heeft u interesse om met uw organisatie een workshop te volgen, neem dan contact met ons op. We bespreken dan de mogelijkheden, locatie en kosten.

Workshop op maat voor Organisaties / Scholen / Gastouderbureaus / Kinderopvang / BSO / Zorgboerderijen / Zorginstellingen

Wij geven ook workshops op maat, gericht op het buiten spelen, leren, maar ook gericht op de natuur als groen medicijn. In overleg stellen we een programma vast. Zo kunnen we bijvoorbeeld dieper op een thema in gaan, of juist de mogelijkheden van jullie eigen buitenruimte ontdekken.
Heeft u interesse om met uw organisatie een workshop op maat te volgen, neem dan contact met ons op. We bespreken dan de mogelijkheden, locatie en kosten.